ללדת אחרי קיסרי: ויבק VBAC
- מור מוזס - דולה
- 2 באוג׳ 2018
- זמן קריאה 3 דקות
היום כבר יודעים: ללדת בלידה נרתיקית אחרי ניתוח קיסרי אחד או שניים, זו אפשרות טובה ובטוחה.
"הייתי אצל רופאת הנשים במעקב והיא שאלה אותי אם קבעתי כבר תאריך לקיסרי". "אמרו לי שהאגן שלי צר מדי ואין לי סיכוי ללדת בלידה וגינלית". "אני חולמת ללדת בלידה רגילה אבל הפעם הקודמת נגמרה בקיסרי חירום ואני פוחדת שזה יחזור על עצמו".
אלה רק חלק מהמשפטים שאני שומעת לעיתים קרובות מנשים שבעברן ניתוח קיסרי או שניים. ובאמת, המערכת הרפואית לא תמיד תומכת במי שמעוניינת לנסות ללדת בלידה "רגילה". למרות שהמחקרים מראים שהסיכונים בלידה וגינלית פחותים משמעותית מסיכוני הניתוח, בוודאי ניתוח חוזר. למרות שארגון הבריאות העולמי ממליץ בפירוש על ניסיון לידה רגילה אחרי ניתוח, למרות שויב"ק יולדים בדרך כלל בבית החולים, עם פיקוח רפואי וניטור רציף של דופק העובר, כך שאפשר כמעט תמיד לדעת אם יש בעיה ולהתגבר עליה.
כשהריוניות אחרי ניתוח שומעות ממני שיש להן סיכוי טוב ללדת בלידה רגילה, הרבה פעמים הן ממש מופתעות. אותי באופן אישי זה מעציב, כי הייתי רוצה שהאלטרנטיבות הרפואיות יונחו במלואן בפני כל אישה, כולל כל הסיכויים והסיכונים. אנחנו נשים אינטיליגנטיות, חכמות, עוצמתיות ומסוגלות לקבל החלטות לגבי עצמנו.
אז מה את יכולה לעשות כדי להגדיל משמעותית את הסיכוי שלך ללדת בלידה רגילה אחרי קיסרי?

את זקוקה לסביבה שתתמוך בעוצמות הפנימיות שלך ולא תפריע להן. התמיכה הזו תיצור אצלך שקט וביטחון- אלה התנאים הבסיסיים שכל יולדת צריכה
1. ידע הוא עוצמה. תקראי מחקרים, תכירי את הנתונים, תדעי מי תומך ומי לא. איך לשאול את השאלות הנכונות. כך תוכלי לנהל שיח פתוח ופורה עם הצוות הרפואי במעקב ההיריון ובלידה.
2. תתכונני. הרבה נשים מרגישות בדיעבד, שאם היו יודעות בזמן אמת איך אפשר לקדם את הלידה, איך להימנע מסיבוכים, מה כדאי ומה עדיף להימנע, איך לנוע ועוד, הלידה הקודמת לא היתה נגמרת בקיסרי. אז נכון, אף אחת מאיתנו לא נביאה. לידה היא אירוע בלתי צפוי במהותו. ועדיין, כשאת מוכנה ללידה את באה הרבה יותר רגועה וגם בטוחה ביכולות של הגוף שלך ללדת. תוכלי לקרוא עוד על הכנה ללידה, כאן.
3. תדאגי לסביבה תומכת. את זקוקה לסביבה שתתמוך בעוצמות הפנימיות שלך ולא תפריע להן. התמיכה הזו תיצור אצלך שקט וביטחון- אלה התנאים הבסיסיים שכל יולדת צריכה. זה אומר שבן/בת הזוג צריכים להיות מעורבים בקבלת ההחלטה, להכיר את כל הנתונים כמוך. זה אומר שתמצאי את הדרך לסנן רעשי רקע מפריעים ומחלישים.
וגם, מאוד יעזור לך לקחת ליווי של דולה. התהליך הרגשי שתעברי איתה בהיריון, הביטחון שהיא תשרה עליך. הנוכחות שלה בלידה,, התמיכה הרגשית, התנועה, המגע- יכולים להיות מאוד משמעותיים להצלחת הויב"ק.
4. הקיפי את עצמך בסיפורי ויב"ק מוצלחים. יש המון סיפורים כאלה! כי כ- 87% מהניסיונות ללידה וגינלית אחרי קיסרי, נגמרים בויב"ק! זה סיכוי מאוד טוב. וסיפורים כאלה הם מעצימים ועוזרים לך לחשוב חיובי. בהקשר הזה ובכלל לעוד המון אינפורמציה על VBAC, אני ממליצה לך להצטרף לקבוצת הפייסבוק ללדת אחרי קיסרי - הקבוצה (לנל ק ישראל - vbac israel).
5. תטפלי בעצמך. רוצה להגדיל את הסיכויים ללידה וגינלית? את חייבת להתייחס לעצמך. תאכלי בריא, מזין וטעים. תישני מספיק שעות בלילה. תורידי את הרגל מהגז בעבודה. תנוחי. תנשמי. תמצאי לך פעילות גופנית שאת אוהבת. הרבה נשים (סליחה, התכוונתי לומר- כולנו!) שמות את עצמן במקום האחרון בסדר העדיפויות. את חשובה!
6. תהיי גמישה. כבר אמרנו שחלק מרכזי מהמהות של לידה, היא חוסר הודאות. אף אחד לא יכול לדעת איך הלידה תתחיל, איך היא תתפתח. מה יקרה במהלכה. ולפעמים הרצון שלנו הוא מאוד משמעותי. אבל לא בכל מחיר. תשכילי לחשוב גם על האפשרות שהלידה תסתיים בניתוח קיסרי. תהיי מוכנה אליה, תקבלי מה שיבוא באהבה, תדעי שעשית את המקסימום בשבילך ובשביל התינוק הזה ומה שחשוב הוא אמא בריאה ותינוק בריא. התהליך שעברת עם עצמך בהיריון הוא כל כך משמעותי, את תצאי נשכרת ממנו, לא משנה מה יהיה.
באהבה 🧡
Comments